2009-02-04

Matteprov

I måndags gjorde jag ett matte prov på kapitel 4 - ekvationer. Idag fick jag veta resultatet och jag fick VG! Är så stolt!

Krönikan

Att vara ung förälder!

Antalet unga föräldrar ökar mer och mer för varje år som går. Det är oftast unga tjejer och killar mellan 14 och 20 år man menar när man pratar om unga föräldrar. De flesta ser detta som en dålig sak. Som att dem inte skulle kunna ta hand om sitt barn bara för dem inte gått ur skolan ännu och inte har jobbat och fått livserfarenhet. Det finns de unga som faktiskt inte kan ta hand om ett barn, som missunnar sitt barn. Men bara för det ska man inte dra alla över en kant. Det finns väldigt många unga, de flesta faktiskt, som sköter sitt barn jätte bra och får det att gå ihop med skolan – om man inte redan är klar med skolan – och ekonomin. Många tycker också att unga som får hjälp av socialen är oansvarliga för att de inte kan få in pengar själv för att försörja sitt barn. Jag tycker inte de är oansvarliga, jag tycker de tar sitt ansvar. När man söker socialhjälp måste man ha gjort vad man kan för att dra in pengar själv men går detta inte finns hjälpen till hands och alla som inte kan få in pengar själv har rätt till den hjälpen. Om inte socialhjälpen skulle finnas skulle det självklart vara oansvarligt att sätta ett barn till världen, för då skulle man inte kunna försörja sig själv och sitt barn.

Att vara en ung förälder är inte lätt, det är fullt av fördomar och dålig kritik som man möter nästan var dag. Vissa mår dåligt av det, medan vissa viftar bort det som om det vore lite skräp. Varför ska man dra alla över en kant för att man hör om vissa unga föräldrar som kan inte kan sköta om sitt barn? Alla har rätten att bli accepterade och ingen ska behöva få möta dålig kritik eller få höra ”du kan inte göra si eller så” – utan att dem känner personen i fråga. Unga har också känslor och dem har lika stor rätt som äldre föräldrar. Äldre föräldrar kan också vara dåliga föräldrar och inte kunna ta hand om sitt barn. Det handlar om mognaden, inte om åldern. Det är fel av samhället att stöta bort de unga. Åldern har ingen betydelse, det är bara två siffror. Det som betyder är hur man är inombords. Unga är precis lika bra som äldre. Det jag tycker är väldigt oansvarligt när man har barn är att röka precis bredvid barnet eller barnvagnen. Det är riktigt dålig stil. Tänker inte dem på hur barnet mår av det? När jag ser sådant blir så fruktansvärt arg. Jag skulle aldrig kunna stå och röka precis bredvid mitt barn eller någon annans barn heller för den delen.

Framför allt verkar det vara pensionärer som reagerar på att unga skaffar barn. Många jag mött när jag varit ute och gått med min son i barnvagn har kollat snett, men de finns även de som ler och pratar med min son. Jag tycker alla borde vara glada istället för att se sura ut och kolla snett. Tänk så mycket bättre man skulle må, ett barn är trots allt en välsignelse. Jag tror att dem flesta som kolla snett är väldigt religiösa. Förr fick man inte skaffa barn utanför äktenskapet, det var en synd. Jag tror många fortfarande tycker så och det är nog därför vi unga föräldrar får en del dålig kritik och fördomar mot oss. Det är väldigt synd. Samhället har förändrats väldigt mycket sedan det var en synd att skaffa barn utanför äktenskapet, nu är det okej att skaffa barn utan att vara gift – för dem flesta.